top of page

Tips om je kitten op te voeden.

Ook voor katten is opvoeding belangrijk. Neem voldoende tijd om je kitten spelenderwijs op te voeden. Kittens moeten vooral in het begin wennen aan de omgeving en bijvoorbeeld het gebruik van de kattenbak of het kattenluikje. 


‹‹ Ongewenst gedrag afleren doe je het beste door goed gedrag consequent te belonen.›› 


Kattenbaktraining


Zorg voor voldoende zachte vulling (± 4 cm dik)! In veel gevallen is het voldoende om je kitten de kattenbak te laten zien en haar er een paar keer in te zetten, wanneer ze net wakker is of net gegeten heeft. Let erop dat u de kattenbak op een rustige plek zet, waar je kat niet gestoord wordt en op voldoende afstand van haar voer- en drinkbakjes. De rand van de kattenbak mag in het begin niet te hoog zijn, zodat de jonge telg er makkelijk in kan. Zorg bij meerdere katten in huis voor voldoende kattenbakken. De gouden regel is om 1 bak meer te hebben dan het totaal aantal katten in huis.



Naar buiten


Kittens mogen op zijn vroegst een week na afronding van de eerste reeks vaccinaties naar buiten. Je kan je kitten het best begeleiden tijdens de eerste uitstapjes in de open lucht. Zodra ze wat ouder en zelfstandiger zijn geworden, vinden de meeste katten het prettig dat ze kunnen komen en gaan wanneer het hen uitkomt. In dat geval kan een kattenluikje uitkomst bieden.



Jacht en spel


Spelen biedt de kat de beste mogelijkheid om zijn natuurlijke jachtgedrag te ontplooien. Hij heeft het liefste een kleine, snel bewegende prooi, waarop hij kan loeren om hem vervolgens te bespringen. Heel geschikt voor dit doel zijn kattenhengels of andere voorwerpen aan een touwtje, die wild heen en weer kunnen bewegen. Zorg vanaf het begin ook voor een krabpaal en bied regelmatig nieuwe speeltjes aan. 

139 weergaven
bottom of page