top of page

Mijn hond is besmet met Kennelhoest, wat moet ik doen?

Het coronavirus, verantwoordelijk voor Covid-19, infecteert normaal gezien geen honden. Toch komen er bij honden andere luchtweginfecties voor die hoesten en neusvloei veroorzaken, al dan niet met koorts en algemene lusteloosheid.

Dit is beter gekend onder de naam kennelhoest. Gelukkig zijn hiertegen wel vaccins beschikbaar. Wacht niet tot het te laat is en geef je hond de bescherming die hij verdient.Kennelhoest is een zeer besmettelijke aandoening bij honden, voornamelijk als vele honden samenzitten. Bekijk alvast het filmpje voor meer informatie. Ookal lijkt je hond niet ziekt, het kan wel zeer besmettelijk zijn. Wanneer je deze niet laat behandelen, kan dit een zware longontsteking veroorzaken.Voorkomen is altijd beter dan genezen en ons advies is altijd om je hond tijdig te vaccineren tegen kennelhoest als het nodig is. 

Maar wat kan je doen indien je hond toch besmet is geraakt met kennelhoest?


Niet panikeren

Meestal kunnen deze infecties thuis behandeld worden mits de juiste zorgen.

Zorg voor een warme, droge omgeving met een minimum aan stress

Opwinding zorgt vaak voor extra hoesten. Biedt je hond voldoende rust aan. Zorg dat de omgeving vaker verlucht wordt met verse lucht.

Moedig je hond aan om te eten en te drinken

Net zoals mensen eten en drinken honden minder als ze zich niet goed voelen. Eventueel kan je een beetje kippenbouillon toevoegen aan het water voor extra smaak of het eten wat opwarmen. Geef eventueel zachte(re) voeding, dit is fijner voor een geïrriteerde keel.

Laat je hond thuis

Vermijd contact met andere honden aangezien het een besmettelijke aandoening is. Als je meerdere honden in huis hebt, moet je ze niet van elkaar scheiden. Ze hebben elkaar waarschijnlijk toch al besmet. Niet alle dieren worden trouwens ziek maar hou ze zeker goed in het oog zodat je ze, indien nodig, de nodige zorgen kan geven.

Hou je hoestende hond weg van rook.

Zorg voor een hygiënische omgeving. Rook irriteert de keel of deze nu van sigaretten, een haardvuur of een vapor komt.

Gebruik een harnas ipv een halsband.

Een halsband geeft druk op de luchtpijp en versterkt zo de irritatie. Het kan zelfs geen kwaad om altijd een harnas te gebruiken, zo kan je nooit te veel kracht zetten op de nek van je dier en eventuele klachten veroorzaken.

Hou de klachten in de gaten, als ze erger worden, ga dan naar de dierenarts!

Meestal is er geen behandeling voor volwassen honden nodig maar sommigen hebben baat bij ondersteunende therapie of soms zelfs antibiotica bv als er een risico is op longontsteking.  Zeker bij pups moet er extra aandacht geschonken worden als ze hoesten. Ga steeds met een hoestende pup naar de dierenarts voor een check up!

Vaccineer je hond

Bespreek dit met je dierenarts. Niet alle honden moeten gevaccineerd worden, ze lopen niet allemaal risico op infectie. Honden die vaak in aanraking komen met andere honden (op pension gaan, hondenschool, in kennels, …) lopen meer risico en vaccinatie kan bescherming bieden. Let wel: geen 1 vaccin biedt 100% bescherming maar de ergheid van de klachten verminderd aanzienlijk en je hond zal minder besmettelijk zijn voor anderen als hij geïnfecteerd is. 

967 weergaven

Comments


bottom of page